5 790 Ft

Marhahús Érlelő Tasak (S+M)
Marhahús Érlelő Tasak (S+M)

Lava Marhahús Érlelő Tasak (Teszt Szett)

Érleljen saját hűtőszekrényében tökéletesre steaknek való marhahúst!

Használja a LAVA speciális membránlemezes tasakját marhahús hűtőszekrényben történő érleléséhez! A speciális tasak anyagszerkezete olyan, hogy az egyik irányból kiereszti a vízpárát és koncentráltan tartja benn és meg az ízeket. A szemünk láttára megy végbe egy komplett biokémiai folyamat. Ennek következtében olyan szenzációs ízeket tapasztalhat meg, mint a legdrágább steakhouse-okban. Az érlelés során a legkeményebb izomrostok is puhává, omlóssá válnak. Érintse meg szájával a mennyországot!

Marhahús Érlelő Tasak (S+M)A csomag 4 db tasakot tartalmaz

2 db. S méretű tasak (1 - 2 kg-hoz)  200 x 300 mm
2 db. M méretű tasak (2 - 5 kg-hoz)  250 x 550 mm

Marhahús Érlelő Tasak (S+M)

Friss marhahúsból nem lehet jó steaket  készíteni

A vadakhoz hasonlóan a húst érlelni kell (minél tovább, annál jobb – akár egy hónapig is). Az érlelt hús színe mély vörös, állaga puha és szaftos. Az érlelt (vagy érett) hús sokkal drágább, mint a normál steak.

Érlelje saját maga a marha húst a LAVA ★★★★★ minűségű érlelő taskjában.

A jó minőségű steak elképesztően drága, így vásárláskor különösen ügyeljünk a következőkre:

A hús felszíne legyen fényes, üde, kissé nedves, és ha ujjunkkal benyomjuk, az állaga feszes és rugalmas.

A hús színe legyen vörös, minél mélyebb, annál jobb – a barna foltos szeletet ne vegyük meg, azt nem tárolták elég hidegen. A világos hús pedig túl friss, abszolút nem érlelt.

A hús legyen vastag – legalább 2 cm, bélszín esetében minimum 5 cm vastag.

Csakis a zsírral egyenletesen behálózott, márványos marhahús lesz igazán jó ízű, és csak ez bírja a hosszas érlelést és válik igazán szaftossá.

Az érleléstől kibontakoznak, a különféle enyhén vajas, diós, majd később a kéksajtra emlékeztető aromák. A hetekig érlelt húsban enzimek dolgoznak, melyek katalizátorként működnek: megváltoztatnak vagy lebontanak fehérjemolekulákat, s szerencsénkre mondva, mintegy melléktermékként kisebb aromamolekulákat, gazdagabb ízt produkálnak.

A hús legyen márványos – azaz a húst vékony, fehér zsírszövet hálózza be – ettől lesz a steak lédús, ugyanis a zsírréteg kiolvad és nem engedi a rostokat kiszáradni.

Szupermarketekben és vásárcsarnokokban már kapható brazil és argentin marhahús – de a minőségre vigyázzunk!

A húst mossuk meg, majd papírtörölközővel töröljük szárazra majd helyezzük az érlelő tasakba és vákuumozzuk le.

Már csak türelemre van szükség, hogy ki tudjuk várni az érlelési időt, hogy hozzájuthassunk végre álmaink steak-jéhez.

 

AMIRE ÉRDEMES ODAFIGYELNI!

Marhahús Érlelő Tasak (S+M)

 A legjobb steak házilag érlelt marha hátszínből Gabojsza blogján

Marhahús Érlelő Tasak (S+M)
Marhahús Érlelő Tasak (S+M)
Imádjuk a steaket, ennénk is gyakrabban, de kisvárosban manapság jó minőségű friss marhahúst is kaland beszerezni, steaknek való érlelt marhát meg szinte lehetetlen. Egyszer megpróbáltam rávenni a hentesem, hogy „felejtsen ott” a hűtőkamrában egy darabka hátszínt úgy három hétre, én boldogan megveszem majd, mert steaket sütnék. Erre ő: inkább pácoljam be jó mustárosan, jó lesz az. Hááát, azt már nem! Inkább étterembe mentem, ha steakre támadt kedvem. Nemrég ettem is a Balaton parton, az egyik barátom által magasztalt helyen. Nem volt rossz, ellenben jó sem. A hús tökéletesen medium rare-re volt megsütve, de sajnos ízélményt, azt nem sokat nyújtott. Hiába, sz@rból nem lehet várat építeni… Az azért elgondolkodtató, hogy egy magára valamit is adó étterem miért nem igyekszik jó húsból főzni és miért enged be a konyhájába pld. hal ízű tápos csirkét (attól, hogy azt olaszos, bazsalikomos paradicsomszószba rejti, a halíz kiérződik belőle, grrr) … Én bajom, miért nem mentem inkább a Kistücsökbe, ott rendes húst tesznek a vendég elé.

Na, szóval évek óta küszködök steak ügyben, ám nemrég fény derengett az alagút végén, ugyanis olvastam, hogy létezik már olyan érlelő tasak, amiben otthon, a saját hűtőmben tudok húst érlelni anélkül, hogy be kellene ruháznom egy spéci hűtő-érlelő kamrára. Be is szereztem egy csomag érlelő tasakot, elzarándokoltam a kecskeméti METRO áruházba, vettem egy majd 3,5 kg-os hátszín darabot és nekiláttam a kísérletnek.

A leírás szerint annyi volt az utasítás, hogy a húst töröljük szárazra, helyezzük bele az érlelő zacskóba, azt zárjuk le, vagy egyszerűen hajtsuk vissza (így tettem) és tegyük a hűtőszekrény leghidegebb pontjára (nem a fagyasztóba!)  egy rácsra, néhány naponta fordítsuk meg. Ki is számoltam, hogy ha 3 hétig érlelem, épp a nyaralás kezdetén fogunk majd steaket enni az első saját érlelésű húsból.
Marhahús Érlelő Tasak (S+M)
Hogy működik az érlelő tasak? Ránézésre egy egyszerű nylon tasak, de mégsem az. Anyaga porózus (membránlemezes) az egyik irányból kiereszti a vízpárát és koncentráltan tartja benn az ízeket, közben szemünk láttára megy végbe egy komplett biokémiai folyamat, a hús íze sokkal koncentráltabb, a textúrája pedig lágyabb lesz.
Bevallom, vártam a csodát. Az utolsó héten kicsit kezdtem aggódni, mert a hátszín darabunk vészjóslóan besötétedett, a zsíros részei zöldes árnyalatban pompáztak, az illata is megváltozott, szagolgattuk ÉP-vel, de megállapítottuk, hogy nem romlott hús szaga van, hanem olyan diós, érlelt illat árad a zacskóból, tehát baj nem lehet. 3 hét elteltével a csoda pedig bekövetkezett. A hús gyönyörűen megérett, az állaga mesés, kedvem támadt volna nyersen is megkóstolni. ÉP szépen levagdosta a húsdarab egész felületéről 1-2 mm vastagon a besötétedett réteget, alatta gyönyörű színe volt a húsnak. Levákuumoztam és elutaztunk nyaralni, ahol aznap délben kivettem a húst a hűtőből, hogy sütés előtt tudjon szoba hőmérsékletűre melegedni, mert a hűtőből kivett húst nem szabad azonnal sütni. Este ÉP beizzította a grillt, a húsdarabot megfűszereztem frissen őrölt fekete borssal, elfeleztük és mindenki megsütötte magának kedve szerint. ÉP és Adél lányom képtelenek megenni a húst ha az csak közepesen van átsütve, így az ő darabjukat 2-2,5 cm vastagra felszeleteltük és ÉP átsütötte, de ügyelt arra, hogy ne száradjon ki. Dorka lányommal mi inkább médium rare-re sütve szeretjük, a hús másik felét egy darabban hagyva, élénk parázs fölött minden oldalára kérget sütöttem, majd 8 percig pihentettem, letakarva. 

Marhahús Érlelő Tasak (S+M)
Mindig nagy dilemma, mikor jó a hús. A legegyszerűbb húshőmérővel megállapítani (60 C-fokos maghőmérsékletnél medium), de hőmérő híján a jó öreg tapintós módszert alkalmaztam. A hús közepe még rugalmas volt, így bíztam benne, hogy jó lesz. Pihentetés után felszeleteltem és szinte sírtam a gyönyörűségtől. TÖKÉLETES volt! És az íze… leírhatatlanul jó!


Marhahús Érlelő Tasak (S+M)

Ezentúl annyiszor eszünk JÓ steaket, ahányszor akarunk és az érlelő tasaknak hála immár házi vágásból is fogok marhahúst venni, amit eddig nem szívesen tettem. A súlyveszteség ellenére is bőven megéri otthon húst érlelni, anyagilag jobban jövünk ki, mintha valamelyik „sztár” hentesnél vennénk érlelt marhát. A kísérlet sikeres volt, lesz folytatás!

 

Érlelés után képekben:

Marhahús Érlelő Tasak (S+M)

 

Az erlelő tasakok a sous vide hungary webshopjában is beszerezhetőek